kliknutím aktivujete zoom
načítám...
Nenašli jsme žádné výsledky
otevřená mapa
Pohled Cestovní mapa Družice Hybridní Terén Moje lokace Celá obrazovka Předch další

0 Kč - 50 000 000 Kč

Další možnosti vyhledávání

0 Kč - 100 000 Kč

Další možnosti vyhledávání
Našli jsme 0 Výsledek. Zobrazit výsledky

Estate.cz » Byznys & Reality » Reality jako investice – tradičně i netradičně

Reality jako investice – tradičně i netradičně

Zdroj/foto: Se souhlasem HAVEL & PARTNERS
Podle odborníků na nemovitostní trh z advokátní kanceláře HAVEL & PARTNERS představují z dlouhodobého hlediska nemovitosti stále jistotu zhodnocení investovaných peněz. Možnosti, jak na realitním trhu investovat, jsou přitom podle nich široké. Vhodnou příležitost je možné vybírat podle výnosu, míry zapojení či souvisejícího investorského rizika.

Celkem už tradiční cestu vidí odborníci z advokátní kanceláře HAVEL & PARTNERS v investici do bytu, který majitel následně pronajímá. Neustálý růst cen nových bytů v kombinaci s přísnějšími podmínkami pro získání hypotéky povedou zřejmě k většímu podílu nájemního bydlení. Ceny bytů si meziročně přičetly přibližně 12 % a spolu s ročním výnosem z nájemného kolem 5 % se tedy stále jedná o velmi zajímavou investici.

Pokud ale majitel financuje investici hypotékou, zavazuje se na dlouhou dobu, že ji bude schopný splácet. A kromě značné finanční investice taková koupě vyžaduje i investici osobní. Majitel musí vybrat vhodnou nemovitost a následně věnovat svůj čas také hledání a výběru vhodného nájemce.

Fondy jako konzervativní strategie

Investice do nemovitostních fondů už nejsou tak tradiční jako investiční byty, představují ovšem celkem konzervativní strategii s minimem starostí. Investor neřeší výběr vhodné nemovitosti a nestará se ani o případné nájemce; pouze pravidelně vkládá určitou částku do fondu.

Pokud peníze náhle potřebuje, je možné z fondu poměrně rychle vystoupit, zpravidla v horizontu jednoho týdne. Na druhou stranu je u nich ale realizovaný výnos nižší než u investičních nemovitostí. Investora by také nemělo zaskočit, že v průběhu doby může cena zakoupeného cenného papíru třeba i klesat pod investovanou hodnotu. U fondů se naopak vyplatí dlouhodobější investice v horizontu 7–10 let a více. V tom případě se může jednat o zajímavý instrument s poměrně výhodným ziskem.

Zdroj/foto: Se souhlasem HAVEL & PARTNERS

Dluhopisy

Investicí do nemovitostí může být i nákup dluhopisů, které se účelově vážou na realizaci nemovitostního projektu. Investor se v tomto případě osobně v projektu neangažuje, ovšem předpokládá se, že je schopný vyhodnotit riziko možného neúspěchu. Pak je zpravidla taková investice vyvážena vyšším výnosem. Investor by ale neměl zároveň opomenout, že poskytnutí finančních prostředků formou dluhopisů se váže na určité časové období, během kterého nejsou peníze jednoduše likvidní.

Investiční alternativy

Na trhu zaznamenala advokátní kancelář HAVEL & PARTNERS i další zajímavé investiční alternativy. Někteří investoři se spojují pod vedením realitních kanceláří a zakládají bytová družstva, která vykupují celé bytové domy, zrekonstruují je a pak je pronajímají. Taková investice umožňuje s menším vstupním kapitálem dosáhnout na atraktivnější nemovitosti v centrech velkých měst. Z hlediska financování je dlužníkem družstvo a jeho členové splácí tzv. anuitu (měsíční podíl člena družstva na splátce úvěru). Splátku přitom financují z podnájmu družstevního bytu.

A na trhu vznikají i nové produkty některých specializovaných realitních kanceláří, které zajišťují nejen výběr vhodné investiční nemovitosti, ale také její financování a pronájem. Někdy na sebe realitky dokonce berou i riziko nezajištění nájemce tím, že si nemovitost samy pronajmou. Výnos z pronájmu pak zpravidla investují do dalších nákupů podle zvoleného investičního cíle.

Autor: Milan Novější

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Čtěte také

BYZNYS & REALITY
LIFESTYLE
ROZHOVORY
ARCHITEKTURA & DESIGN
Estate Awards
O portálu
O magazínu Estate
Reference
Premium Media Group
Kontakt
Všeobecné obchodní podmínky
Zásady ochrany osobních údajů
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Sociální média

© 2021 All rights reserved​

Made by RomanJelinek.cz | full servisová marktingová agentura

Porovnejte nabídky