Bydlení zítřka – 2. díl

Seriál časopisu Estate, který se zabývá luxusními realitami, developmentem, byznysem a prémiovým životním stylem. V rozhovorech se vám pokusíme společně se specialisty a lídry v oboru přiblížit proměnu segmentu real estate za poslední dvě dekády a jeho vývoj do budoucnosti.

Host: Lukáš Randa, ředitel Venus Investment Group

Naším dnešním hostem je pan Lukáš Randa, generální ředitel a partner společnosti Venus Investment Group. Lukáš Randa vystudoval ekonomickou fakultu České zemědělské univerzity v Praze. Následně působil v manažerských rolích v projektovém a transakčním řízení se zodpovědností za projekt management a finance. Před založením skupiny Venus řídil skupinu poradenských společností se zaměřením na transakční poradenství. Je jedním ze zakladatelů skupiny Venus a v současné chvíli ji také řídí z pozice generálního ředitele. Lukáši, ještě jednou děkujeme za Vaši návštěvu ve studiu.

Vidíme, že svět kolem nás se mění, a to mnohem prudčeji, než bychom to ještě před pár týdny očekávali. Pojďme se ale věnovat tomu, kvůli čemu jsme dnes tady v našem podcastu zasedli, a to je podoba bydlení zítřka a dneška. Všichni vidíme, že ceny energií stoupají obrovským způsobem velmi rychle. Nikdy jsme se s tím takovým způsobem nesetkali. Znovu se objevuje téma udržitelnosti, to znamená života a bydlení jako jeho součást ve snaze způsobit co nejmenší škodu planetě a samozřejmě nejmenší škodu i našim peněženkám. Je to téma pro Vás jako developera? Je udržitelnost téma?

Určitě je to velké téma. Je to jedno ze třech našich pilířů, z nichž bychom rádi stavěli naši činnost, protože si uvědomujeme, že výstavba jako taková má určitě velké dopady na životní prostředí. Potenciální klienti, ale i nastupující generace, velmi hodnotí z tohoto hlediska také prodávajícího, což dřív nebývalo. Člověk tedy nad tím musí přemýšlet i způsobem, že pokud vymýšlí a kupuje nějaký projekt teď, jeho realizace následně trvá třeba 6 nebo 7 let a za tu dobu se stane spoustu věcí. Teď jste řekl na začátku, co tu vidíme posledního dva a půl roku. Když už jsme si mysleli, že to bude dobré, tak se stalo to, co se stalo. Takže pro nás je to určitě jedno z hlavních témat, k němuž se dá přistupovat mnoha cestami.

Tak je pojďme otevřít. Jaké cesty používáte vy?

Vy jste začal energiemi. Já si to s dovolením trošku půjčím. Jedna z cest je určitá pasivní stránka. To znamená, že domy se řádně zateplují, používají se trojskla nebo rekuperace a další věci. Co se týče aktivní spotřeby, tak poté do toho vstupují fotovoltaické panely, případně se můžeme bavit o geotermálních vrtech, které mají tu schopnost, že dokáží ochladit a zároveň vytápět budovy. Samozřejmě to poté naráží na skutečnost, že to něco stojí a tam se vždy musí najít balanc, co se do toho projektu dá zainvestovat. A to se velmi odvíjí projekt od projektu. Záleží, kde ten projekt je, jak je velký, komu ho prodáváte nebo kdo budou potenciální zákazníci.

Dokážete to vyjádřit v procentech, kolik podobné technologie prodražují stavbu?

To je strašně složité říct. Co se teď mění a lepší pro nás developery, je vypisování určitých dotací na nízkoenergetické domy a všechny dané oblasti udržitelnosti. Dřív to bylo tak, že dotaci mohl využít konečný vlastník, kdežto dnes o ní může požádat i developer, což je strašně důležité z toho důvodu, že když něco projektujete, tak to musíte vědět od začátku a už se tam nedá potom přidat. To znamená, že z tohoto pohledu se situace zlepšila a my si můžeme dopředu trošku spočítat, nakolik si můžeme zpětně profinancovat investici a nemusíme tím zatěžovat v uvozovkách toho zákazníka.

Mluvili jsme o tom, že energie zdražují. Nicméně ceny těchto technologií také stoupají nebo naopak klesají?

Stoupají. Stoupá vše. Materiály, energie. Energie zdražují, ale ta cena je teď hrozně volatilní. Když se podíváte, tak na začátku minulého týdne stál megawatt plynu 360 dolarů a za chvíli to bylo pak 170. Je strašně těžké se v tom orientovat a cokoli predikovat. Ta doba je nyní po nějaké dvě generace opravdu bezprecedentní a je strašně těžké se orientovat.

Pracujete s tou udržitelností například způsobem, aby mohli klienti od vás dostat lepší úrokovou sazbu na hypotéku?

Já si myslím, že ten trh tam zatím ještě úplně není. Samozřejmě banky jako takové jsou nositelem tady té myšlenky a v Čechách jsou tím nositelem prostřednictvím zahraničních matek, kde ten „Západ“ je dál a promítá se to i sem. Nicméně mluví se o tom, že i pro developery bude výhodnější projektové financování třeba v momentu, kdy deklarujete a prokážete, že stavíte a používáte při výstavbě různé nástroje ekologie udržitelnosti. Ale zatím se s tím v praxi nesetkáváme. Zrovna minulý týden jsme podepsali projekt na úvěrové financování a nebyla o tom nikde ani zmínka. A jednali jsme s mnoha bankami na českém trhu, v zásadě s těmi největšími, a ani jedna z nich to zatím nezmínila. A nemám zkušenost ani u klientů, že by to tak bylo, že by se jim snížila sazba úroků při hypotečnímu úvěru.

VÍCE Z ROZHOVORU NALEZNETE VE VIDEOROZHOVORU NEBO V PODCASTU BYDLENÍ ZÍTŘKA.

BYDLENÍ ZÍTŘKA - PODCAST

Ostatní díly

Porovnejte nabídky