Architektura & Design

Panelák, který uspěl v České ceně za architekturu

Panelák, který uspěl v České ceně za architekturu
19.7.2021

Netradičně pojatý bytový dům na plzeňském Severním předměstí tak trochu bourá zažité stereotypy. Na první pohled zaujme moderním vzhledem, střídmými barvami i netradiční kompozicí s vnitroblokem, za svými zdmi přitom skýtá pohodlné, ekonomicky přívětivé bydlení.

Oceňovaná stavba, za níž stojí plzeňský ateliér PRO-STORY v čele s architektem Jiřím Zábranem, se nachází v plzeňské čtvrti Vinice, kde se setkává původní panelové sídliště z konce 80. let minulého století s modernější vilovou zástavbou a městskými sociálními byty. Zadání investora bylo tedy jasné: postavit moderní bytový dům s cenově dostupnými bytovými jednotkami. „Naším úkolem bylo vytvořit poslední blok sociálního urbanismu v této čtvrti, který do stávající zástavby citlivě zapadne. Přitom jsme měli k dispozici jen omezený rozpočet. Použít laciné nebo dokonce méně kvalitní materiály pro nás ale nepřipadalo v úvahu, raději jsme vybírali spíše takové, které budou vysoce funkční s maximální životností. Původně zde přitom tento komplex vůbec nemusel vzniknout, investor totiž koupil pozemek s již hotovým projektem, takže nejjednodušší bylo začít hned stavět. Nakonec ale uznal, že bude výhodnější vypracovat nový návrh. Prakticky tak zahodil kompletní projekt,“ říká Ing. arch. Jiří Zábran z ateliéru PRO-STORY. Stavba, která na tomto místě nakonec vznikla, sklidila úspěch nejen u novopečených majitelů bytů, ale i u odborné veřejnosti. Kromě ceny primátora ve Stavbě roku Plzeňského kraje uspěla i na České ceně za architekturu, kde získala kromě nominace v hlavní kategorii také Cenu společnosti VEKRA za dostupné bydlení s nadčasovou perspektivou.

Původně zde přitom byl plánovaný blok ve tvaru „U“, jakých lze v této části Plzně nalézt bezpočet, a s plně podparkovanou plochou areálu. „Nový koncept jsme založili na vybudování dvoupodlažního podzemního parkoviště. Došlo tak k uvolnění vnitrobloku, kde jsme mohli ponechat prostor zeleni. Namísto původní kompozice jsme zvolili uspořádání ve tvaru „L“ se samostatnou věží, která výškově navazuje na stávající panelové domy. Získali jsme tak výhodnější polohu pro byty,“ dodává Ing. arch. Jiří Zábran. Těch je v celém objektu 155 s dispozicí od 1+kk až po 4+kk. „Jádrem obou staveb jsou především byty 2+kk, u kterých je výhoda poměrně nízké ceny a zároveň dobré užitné hodnoty. Investor si totiž všiml, že na tomto sídlišti je nedostatek bytů. Přitom zde dorůstá další generace, která tu má rodiny a chce zde zůstat. Proto jsme přistoupili k návrhu spíše malometrážních bytů. Dnes jsou prodané všechny,“ dodává architekt. Obyvatelé horních pater věže se tak mohou kochat výhledem do malebného okolí ze tří stran obklopeného přírodou. Kromě polí a lesů tu najdete třeba i zoologickou zahradu nebo rozhlednu. Do budoucna ale město počítá s další zástavbou.

Ta stávající přitom kombinuje estetiku klasických bytových domů z konce devadesátých let a uniformního předrevolučního sídliště. K návrhu vizuálu nového objektu bylo tak potřeba přistupovat s respektem. „Nechtěli jsme, aby stavba hýřila barvami, jako je tomu na většině českých sídlišť, ale aby přitom měla silný architektonický výraz. Chtěli jsme dokázat, že i s omezeným rozpočtem lze vytvořit svébytnou, vizuálně výraznou budovu, která se stane přirozenou dominantou okolní zástavby, aniž by nějak konfliktně narušovala její celkový ráz,“ popisuje Ing. arch Jiří Zábran. Celý soubor je tak laděný do bílé a šedé s barevně akcentovanými vchody. Komplex tak zaujme především pravidelně členěnou fasádou s lodžiemi částečně krytými vlnitými polykarbonátovými deskami a betonovými balkony. „Naším cílem bylo vytvořit dům s čistými liniemi a estetikou, která zaujme na první pohled, ale přitom tu stále byl nízký rozpočet, který bylo nutné dodržet. Proto jsme vsadili spíše na pravidelnost a netradiční členění fasády. Například desky, kterými jsou částečně kryté lodžie, jsou v podstatě běžná vlnitá krytina používaná pro zastřešení jednoduchých staveb, jako jsou třeba pergoly. Do jejího povrchu jsou vytlačené jamky diamantového tvaru, takže deska pak láme světlo a vytváří duhové odlesky,“ objasňuje architekt Jiří Zábran. Jedná se tedy o běžně dostupný transparentní plast, který je ale zároveň neprůhledný, takže na lodžii vytváří částečné soukromí, aniž by obyvatelům věže zakrýval výhled do okolí. Na nižší z obou staveb pak lze kromě těchto částečně krytých lodžií nalézt také balkony z prefabrikovaného betonu, které částečně brání v průhledu z ulice do níže položených bytů, a domu přitom dodávají jedinečný ráz.

Dalším výrazným fasádním prvkem jsou netradičně dělená okna značky VEKRA, která podtrhují celkový minimalistický ráz stavby, ať už jde o úzké, svislé výklopné profily nebo výplně s vertikálním dělením. Ty lze přitom na českých stavbách vidět skutečně jen zřídka. „Součástí návrhu bylo členění a barevnost oken, výběr konkrétního výrobku pak byl plně v režii developera a odpovědné stavební firmy. Okna jsou pro stavbu zcela zásadní, a to nejen z pohledu vizuálu, ale především pak pro výsledné tepelně izolační vlastnosti domu, a proto poslední slovo při hledání dodavatele přenechávám jim,“vysvětluje Ing. arch. Jiří Zábran. Volba nakonec padla právě na značku VEKRA. „Investor se rozhodl stavbu osadit plastovými okny VEKRA Komfort EVO v antracitové barvě zvenčí a klasické bílé zevnitř. Tyto profily, doplněné navíc ještě o izolační podkladové hranoly, nabízí vynikající poměr ceny a výkonu. Dům si tak zachoval výborné tepelně izolační vlastnosti i svůj osobitý vzhled,“ říká Pavel Kryl, projektový manažer značky VEKRA. Součástí dodávky byly tři velkoformátová okna s plochou přesahující 6 m2, která prosvětlují prostory garáží. „Kvůli značným rozměrům těchto oken jsme doporučili využít namísto plastu hliník, který je pro velké prosklené plochy ideální. Při jejich návrhu totiž bylo nutné vyhovět přísným statickým požadavkům. Pro jejich montáž jsme navíc museli povolat manipulační techniku, která těžká skla dostala přímo do rámu ve stavebním otvoru. S investorem i projektanty jsme vždy naštěstí našli schůdné řešení, a to jak v oblasti optimalizace zakázky, tak samozřejmě i rozměrů, členění prvků a podobně, tak aby bylo vše v přípustných mezích norem a především realizovatelné,“ dodává Pavel Kryl z VEKRY. „Vsadit na VEKRU se nakonec ukázalo jako dobrá volba. Do dnešního dne, více než rok po dokončení, nebyla ze strany klientů žádná reklamace, pouze několik běžných servisních seřízení oken,“ dodává Ing. arch. Patrik Novák, spoluautor projektu.

Centrem celého objektu je pak volný vnitroblok s osázenou zelení. „Při projekci vnitrobloku jsme ponechali volnou ruku absolventu UUD v Plzni Petru Vávrovi, který navrhl jeho výtvarné řešení. Původně zde byla plánovaná komunitní zahrádka se studní, ale nakonec na tomto místě vznikla retenční nádrž pro záchyt dešťové vody. Ta pak díky tomu pomalu odtéká do kanalizace, takže nádrž plní v podstatě úlohu protipovodňového opatření,“ říká Ing. arch Jiří Zábran. Celé prostranství je osázeno stromy, takže zde do budoucna vznikne klidný kout pro relaxaci a odpočinek. „Podle prvotního návrhu zde mělo být čtvercové dláždění v kombinaci velkých a malých formátů, ale to se nakonec ukázalo jako poměrně komplikované a hlavně to bylo v rozporu s potřebou udržet nízký rozpočet,“ vysvětluje architekt. Celý vnitroblok je navíc řešen poměrně atypicky, s nepravidelně položenou dlažbou, samozřejmostí jsou pak pojezdové rampy pro vozíčkáře.

Výsledkem je střízlivý a sofistikovaný architektonický komplex, který do okolní zástavby citlivě zapadá a svým obyvatelům poskytuje plně komfortní bydlení. Plzeňské Vinice tak získaly novou dominantu, která své okolí okouzluje svým střídmým minimalismem i odlesky diamantů.

Autor projektu: Jiří Zábran

Spoluautoři: Patrik Novák, Josef Houška, Petr Vávra

Tyto stránky používají cookies. Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s jejich používáním.