Studio

Rezidence U Boroviček

Rezidence U Boroviček
11.6.2020

Sen o bydlení v přírodě nemusí být pro obyvatele Prahy takovou nenaplnitelnou utopií, jak by se na první pohled zdálo. Tuto romantickou vizi totiž snadno naplní nový projekt butikové developerské společnosti All New Development, jež kromě bujné zeleně nabídne i vysoký standard bydlení.

Bílá Hora, kde se touto dobou začíná budovat nový projekt developerské společnosti manželů Petry a Jiřího Šaldových, se do povědomí veřejnosti zapsala nejen jako místo významné bitvy v českých dějinách. Je známa také jako čtvrť rodinných domků a vil uprostřed zeleně, které si tu lidé mohou užívat vrchovatě. Ať jde o oboru Hvězda, park Na Fialce nebo zalesněný svah směrem k Motolu, kde se tradičně nacházejí soukromé zahrádky, „ztratit se“ v přírodě není v této lokalitě žádný problém. 

To platí ostatně i pro Rezidenci U Boroviček, která vyroste do podzimu příštího roku ve stejnojmenné ulici. Její název je příznačný – historicky tu totiž stávaly mohutné borovice, jejichž zašlou slávu hodlá developer obnovit v několika kusech i na zahradě svého projektu. „Místo jsme objevili asi před třemi lety, když jsme kolem něj jezdili na stavbu našeho předchozího projektu Na Petřinách. Natolik jsme se do něj zamilovali, že jsme si slíbili postavit tu v budoucnu nějaký komorní projekt,“ vypráví Petra Šaldová o rezidenci, kterou bude tvořit 23 bytů v dispozicích od 1 + kk až 4 + kk.

Minimalismus a jedinečnost

Butikový charakter dosavadních projektů společnosti AND má logický důvod: pouze v takovém měřítku je totiž podle Jiřího Šaldy možné osobně dohlédnout na vysokou kvalitativní úroveň provedení. „Větší dům by neposkytl takový luxus bydlení,“ míní developer, jenž má za sebou také dva horské projekty v Bedřichově. I v tomto případě navrhlo rezidenci studio Podlipný Sladký Architekti, a to v duchu minimalistické architektury, která citlivě zapadá do okolní vilové zástavby. 

Dům si přesto zachoval specifickou jedinečnost, kterou kromě vnější podoby, s níž ladí interiér, dotváří i rozvržení prostoru: rezidence disponuje dvěma vchody a výtahy, kolem nichž se ve třech podlažích rozprostírají jednotlivé byty. Podsklepení domu zajistilo pro každého z rezidentů nejen kryté parkovací stání ve společné podzemní garáži, ale také samostatný sklípek. Ošizeni nebudou domácí ani zvenku – prakticky všechny byty mají předzahrádku, balkon nebo terasu, jež vkusně doplňují společnou zahradu navrženou Ateliérem Flera. 

„Zahrada bude rozdělena na několik částí. Počítá se s prostorem pro volný čas a rodinu a s krbovou částí, kde si rezidenti budou moci opéct na grilu třeba maso. V případě zájmu o klientskou změnu si budou moci nechat vybudovat i vlastní hobby zahrádku, kde si mohou pro potěšení pěstovat zeleninu a bylinky,“ popisuje Jiří Šalda koncept rodinného farmaření.

Právě rodinám je totiž projekt primárně ušit na míru. „Samozřejmě se počítá i s několika malými byty pro singles, nicméně blízká dětská a biková hřiště stejně jako snadná dostupnost školek a škol nahrává zájmu zejména ze strany rodin,“ vysvětluje developer s tím, že cílovou skupinu očekává z vyššího středního managementu a od lidí, kteří dlouhodobě bydlí v lokalitě mezi Břevnovem, Motolem a Řepy a rádi by se přesunuli do kvalitativně lepšího bydlení. 

Slunce, voda, elektromobilita

To dokládá i samotná úroveň interiéru navrženého nad rámec avizovaného standardu. „Z minulých projektů máme vyzkoušeno, že klienti jsou pak natolik spokojeni, že nemají zájem o klientské změny,“ říká Jiří Šalda. V rámci standardu je například možné si v koupelnách a na toaletách vybírat z pěti barevných variant velkoformátové italské dlažby a obkladů Marazzi. V obytných místnostech developer použil kvalitní třívrstvé dubové podlahy a s ohledem na detail vybral i nadstandardní, 210 centimetrů vysoké bezfalcové interiérové dveře s minimalistickou bílou lakovanou úpravou. „U oken, z nichž se otevírají nádherné výhledy do zeleně, jsme pak volili dřevěné rámy a trojsklo, které je zárukou hlukové nepropustnosti,“ říká Petra Šaldová.

Kvalitu bydlení dnes ovšem neurčuje pouze pohodlí a estetika – stále větší roli při výběru hraje také udržitelnost. Ani na tu manželé Šaldovi nezapomněli: „Jedním z příspěvků k ekologické stránce projektu je kolektor sluneční energie umístěný na střeše domu s úkolem napájet osvětlení ve společných prostorách. A pokud bude elektřiny dostatek, využije se i k ohřevu vody,” upřesňuje Jiří Šalda. Punc zeleného bydlení dodává rezidenci i možnost si v rámci klientské změny nechat vybudovat nabíjecí stanici na elektromobil. Součástí projektu je rovněž zadržování dešťové vody v retenční nádrži, která bude zavlažovat společnou zahradu. 

Dům, který bude podle odhadu developera připraven k nastěhování koncem příštího roku, si podle všeho najde zájemce velmi rychle. „Mile nás překvapilo, že hned v prvním týdnu – zatím v neveřejném prodeji mezi našimi stálými klienty a obchodními partnery – byly podány rezervace na pět bytů a o dalších třech jednáme. Zájem je zejména o větší byty rodinného typu,“ dodává.   

 

Tyto stránky používají cookies. Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s jejich používáním.