Architektura & Design

Ze švýcarské stodoly vznikla impresionisticky prosvětlená rezidence

Ze švýcarské stodoly vznikla impresionisticky prosvětlená rezidence
6.10.2021

Architekt Ralph Germann proměnil tradiční alpskou stodolu ve švýcarských Alpách v impresionisticky prosvětlenou moderní rezidenci. Původní monumentální zdi, které zde postavili zedníci před téměř dvěma staletími, teď chrání organismus obydlí v křehké kostce.

Architektonická kancelář Ralph Germann Architectes se již téměř dvacet let věnuje nejrůznějším architektonickým úkolům zahrnujícím rodinné domy, klášterní interiéry i vernakulární architekturu. Všechny ale mají společný jeden výrazný rys – intenzivní zájem architekta o prostředí, souvislosti stavby i důraz na znalost lokality. Charakteristickými vlastnostmi návrhů, které vycházejí z multidisciplinárního ateliéru v Martigni, jsou estetika a funkcionalita, kde důmyslný minimalismus znamená pohodlí. Všechny realizace pak doplňuje na míru navrhovaný nábytek. Podobně je tomu i u adaptace historického hospodářského stavení v jihošvýcarském kantonu v moderní rodinný dům. Architekt tvořil v důvěrně známém prostředí a dospěl k výsledku, který ukázněnými prostými formami, pravdivostí vůči okolí, použitím přírodních materiálů, detailem soustředěným na struktury a konstrukce, hrou s pohybem a proměnami přirozeného světla připomíná paradoxně postupy japonské moderní architektury.

Architekt zdůraznil charakter původní budovy, nesoucí letopočet 1854, a pohrál si s objemy, plochami, povrchy i strukturami. Původní silné kamenné zdi ponechal, aby z nich vytvořil působivou ochrannou skořápku, do níž citlivě vložil kostku ze dřeva a skla, kterou proměnil v moderní obytný prostor. Ze vstupní haly vede betonové schodiště vzhůru do horního patra s přímým vstupem do hlavní místnosti a na terasu nad garáží. Přesný, minimalistický půvab nové konstrukce se nachází v dokonalé rovnováze s časem ohlodanou kamennou zdí. Vytváří zde most mezi dvěma epochami a spolu s průhledy do dramatické hornaté krajiny umocňuje syrový, ale solidní, až ochranitelský aspekt staré budovy. K tvorbě interiérového vybavení navrženého na míru použil architekt původních prken a desek ze staré stodoly. Jejich oživením vznikl nábytek pro kuchyň a ložnici. V přízemí lze pohyblivým panelem v jedné z knihoven otevřít průzor mezi obývacím pokojem a koupelnou, kde si tak lze užít koupel s pohledem na plápolající krb.

Projekt počítal s maximálním využitím přirozeného světla, které do interiéru přivádějí původní vertikální lamelové otvory v kamenné fasádě. Kromě nich jsou ve střeše ještě prolomeny čtyři „střílny“, které propouštějí do interiéru patra světlo ze západu, jež se dále šíří do přízemí stropním průzorem. Měkké paprsky zapadajícího slunce prostupují do interiéru patra filtrovány filigránem vyřezávané dřevěné stěny, která dodává interiéru kontemplativní atmosféru. V průběhu dne i celého roku tak přirozené světlo formuje prostor podle rytmu přírody a jeho skladba je promyšlena a komponována do nejmenších detailů. Hra světla připomíná hudební kompozici, která s východem začíná crescendem a se západem přechází přes decrescendo do konejšivého nocturna.

  • Architekt: Ralph Germann architectes
  • Lokalita: Valais / Švýcarsko
  • Investor: soukromý
  • Rok dokončení: 2020
  • Zastavěná plocha: 180 m2
  • Fotograf: Lionel Henriod
Tyto stránky používají cookies. Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s jejich používáním.