kliknutím aktivujete zoom
načítám...
Nenašli jsme žádné výsledky
otevřená mapa
Pohled Cestovní mapa Družice Hybridní Terén Moje lokace Celá obrazovka Předch další

0 Kč - 50 000 000 Kč

Další možnosti vyhledávání

0 Kč - 100 000 Kč

Další možnosti vyhledávání
Našli jsme 0 Výsledek. Zobrazit výsledky
pokročilé vyhledávání

0 Kč - 50 000 000 Kč

Další možnosti vyhledávání

0 Kč - 100 000 Kč

Další možnosti vyhledávání
našli jsme 0 Výsledek

Estate.cz » ARCHITECT+ » Řadovka v. 2022: Cherry Tree House

Řadovka v. 2022: Cherry Tree House

dům
Foto: Alex Shoots Buildings
Přestavba řadového domu provedeného podle stejného vzoru v několika ulicích, pseudomansardové střechy a materiály raných devadesátých let. Na druhou stranu požadavek na individualitu a pohodlné městské bydlení se současným standardem pro jednu rodinu. Dům ve výstředním kabátě, který ale neporušuje nastavená pravidla.
  • Místo: Dědina, Praha 6
  • Investor: soukromá osoba
  • Autoři: Ondřej Pihrt, Pavel Směták – SOA architekti
  • Spolupráce: Aleš Pražák – statika, Atelier D.V.A. – zahradní architekt
  • Zastavěná plocha: 177 m2
  • Užitná plocha: 356 m2
  • Náklady: 25 milionů korun
  • Projekt: 2019
  • Realizace: 2021

Autorská zpráva

Původní dům se pokoušel využít terénního rozdílu pozemku. Podlaží v uliční úrovni s malými okny mizelo v terénu výše položené zahrady. Vstupní část domu připomínala spíš hůře osvětlený suterén. Krajovou sekci naštěstí obklopuje malý pozemek s vlastní zahradou se vzrostlými stromy. Špatně přístupná zahrada za domem se ale jen obtížně zapojovala do obytné části v prvním patře vlivem výškové návaznosti na terén. Hlavní obytné pokoje navíc byly orientovány sice za sluncem, ale do ulice. Vnitřní dispozice odpovídala dělení domu do samostatných bytů v jednotlivých podlažích se společným vstupem. Pocit z vnitřního prostoru určovala i jeho nízká světlá výška (2,5 m).

Adaptace tedy vyžadovala sjednocení domu do celku pro potřeby jedné rodiny. Středobodem dispozice se stalo schodiště, jehož přesun by vlivem panelových stropů byl téměř vyloučený. Přízemí zůstala servisní funkce. Stává se ale skutečně přízemím a proniká do něj maximum denního světla. Nově prolomené okno do zvětšené vstupní haly umožňuje průhled i při sestupu po protějším schodišti. Na halu navazují místnosti pro domácí práce s šatnou a volně přecházejí do domácího fitness v rozšířené části domu. Fitness přiznává odlišnou konstrukci a zůstává zde odhalený pohledový beton. Přístavba zabíhá hlouběji pod terén a v úrovni zahrady ji kryje pobytová terasa. Jednotlivé části obytného prostoru v prvním patře se obtáčejí kolem zvýrazněného schodišťového bloku a vytvářejí propojený prostor s příjemnou mírou dělení. Důležitým prvkem se staly průhledy přes celé podlaží a optické zapojení zahrady. Obývací pokoj je spojen se zahradou i fyzicky rozměrným posuvným oknem. Vybourání a výškový posun podlahy v této části domu pomohl přímému napojení na úroveň zahrady. Především se ale vlivem této složité stavební úpravy zvětšila světlá výška místnosti a celé podlaží se díky tomu výškově rozehrálo. Poslední podlaží zůstalo určeno pro ložnice, které zpřístupňuje malý ochoz kolem schodiště. Hlavní rodičovskou ložnici odděluje vlastní předsíň s šatnou a koupelnou. Původně plánovaná samostatná pracovna se během stavby proměnila v další dětský pokoj.

Exteriérové členění domu vychází z jednotného sklonu původních „mansard“. Zavěšený fasádní obklad z vláknocementových desek přechází i do rovin střech. Abstrahovanou formu podporují i do líce předsazená dubová okna kombinovaná s bezrámovým zasklením, která opticky navazují na okapovou hranu střechy. Směrem do zahrady obklad střechy integruje výsuvnou markýzu, která dokáže krýt celou plochu terasy.

Malá zahrada nakonec stačila uspokojit všechny požadavky na současné využití. Její kompozice vycházela i z vnitřních pohledů z domu. I přes náročné změny zůstala její dominantou stará vzrostlá třešeň. Pár týdnů po nastěhování celá rodina sklízela. A po necelých dvou letech úprav spokojeně bydlí.

dům
Foto: Alex Shoots Buildings

SOA architekti

Architektonická kancelář SOA architekti působí na Václavském náměstí v srdci Prahy. Ateliér založili v roce 2015 Štefan Šulek, Ondřej Pihrt a Ondřej Laciga. Název SOA je akronymem, který znamená „Sons of Architecture“, tedy „Synové architektury“. Kancelář SOA se původně zaměřovala na interiérové a rezidenční projekty, v poslední době se specializuje na školské a vzdělávací stavby. Práce ateliéru je založena na třech základních prvcích: krása, respekt, odpovědnost. Klient je proto vždy členem týmu.

Autor: SOA architekti

Galerie

Foto: Alex Shoots Buildings

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Čtěte také

BYZNYS & REALITY
LIFESTYLE
ROZHOVORY
ARCHITEKTURA & DESIGN
NABÍDKA NEMOVITOSTÍ
Estate Awards
O portálu
O magazínu Estate
Reference
Premium Media Group
Kontakt
Zásady ochrany osobních údajů
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Sociální média

© 2021 All rights reserved​

Made by RomanJelinek.cz | full servisová marktingová agentura

Porovnejte nabídky