kliknutím aktivujete zoom
načítám...
Nenašli jsme žádné výsledky
otevřená mapa
Pohled Cestovní mapa Družice Hybridní Terén Moje lokace Celá obrazovka Předch další

0 Kč - 50 000 000 Kč

Další možnosti vyhledávání

0 Kč - 100 000 Kč

Další možnosti vyhledávání
Našli jsme 0 Výsledek. Zobrazit výsledky

Estate.cz » ARCHITECT+ » TELEHOUSE administrativní centrum – moderní multifunkční budova

TELEHOUSE administrativní centrum – moderní multifunkční budova

TELEHOUSE
Foto: Filip Šlapal
Postoj odborné veřejnosti k architektuře 70. let je, mírně řečeno, rozporuplný. O tom, zda – v nějaké podobě – tyto stavby přežijí, či naopak ustoupí aktuálním záměrům současných investorů, nerozhoduje jejich architektonická kvalita. Přístup k původní architektuře je o to citlivější, protože autoři těchto budov jsou nezřídka přáteli, mentory či učiteli té aktuální generace. Jak dopadla konverze a dostavba telefonní ústředny Václava Aulického do podoby moderní multifunkční, převážně administrativní budovy podle představ ateliéru Schindler Seko?
  • Místo: Generála Píky 430/26; Praha 6; 160 00
  • Investor: BPD development
  • Autor: Jan Schindler, Ludvík Seko, Jakub Murla / Schindler Seko architekti
  • Náklady: 1 miliarda korun
  • Zastavěná plocha: 5 675 m2
  • Užitná plocha budovy: 35 480 m2 (kanceláře: 20 180 m2, retail: 1 920 m2)
  • Projekt: 2016
  • Realizace: 2022

Autorská zpráva

Budova TELEHOUSE vznikla přestavbou a přístavbou objektu telefonní ústředny z konce 70. let 20. století. Původní objekt byl navržen jako čistě technologický dvoupodlažní sokl doplněný třemi ustoupenými podlažími, která byla převážně určená pro administrativu. Všechny telekomunikační technologie jsou zachovány a po celou dobu výstavby zůstaly v plném provozu.

V nové architektonické a konstrukční koncepci je stávající technologie integrována a vytváří jeden kompaktní funkční celek – technologický sarkofág skrytý uvnitř nové budovy. Pozemek byl původně zastavěn solitérní budovou obklopenou zelenými příkopy. Rozšířením půdorysu nyní fasády navazují na urbanistický kontext Dejvic tím, že dostupují stávající uliční čáry a dotvářejí tak formu městského bloku. Podél sousední administrativní budovy PPF-Gate (námi realizované v roce 2009) je vybudován nový veřejný park spojený s piazzettou a arkádami, které zastřešují velké schodiště a eskalátory vedoucí na vyvýšenou hlavní vstupní terasu (přemosťující stávající telekomunikační strojovny). Hmotový koncept budovy tvoří tři osmnáct metrů široké kancelářské prsty orientované ve směru sever-jih se vzájemným odstupem dvanáct metrů. Rozměry tak navazují na šestimetrovou modulaci zachovávaných konstrukcí. Do dvora mezi prsty jsou umístěna dvě prosklená vertikální komunikační jádra, která vycházejí z hlavní vstupní haly umístěné uprostřed půdorysu. Nový pětipodlažní suterén, využitý převážně pro parkování, obepíná stávající konstrukce a kabelovny.

Úroveň hlavní římsy bloku umožnila umístit nad zachovávanou konstrukci šest nových podlaží. Její omezená nosnost podmínila použití lehkých stavebních metod, jako jsou dutinové stropní panely umístěné na ocelových nosnících Peikko, s nosnými fasádními stěnami. Vzpomínkou na původní objekt je do prostoru vstupního atria re-instalovaná socha Vítěze od Olbrama Zoubka, což bylo přáním sochaře a autora původního objektu Václava Aulického.

Autor: Schindler Seko architekti

Galerie

Foto: Filip Šlapal

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Čtěte také

BYZNYS & REALITY
LIFESTYLE
ROZHOVORY
ARCHITEKTURA & DESIGN
NABÍDKA NEMOVITOSTÍ
Estate Awards
O portálu
O magazínu Estate
Reference
Premium Media Group
Kontakt
Všeobecné obchodní podmínky
Zásady ochrany osobních údajů
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Sociální média

© 2021 All rights reserved​

Made by RomanJelinek.cz | full servisová marktingová agentura

Porovnejte nabídky