Osobnosti

Estate gourmet tipy: Fashion drinky i golfové menu

Estate gourmet tipy: Fashion drinky i golfové menu
9.6.2021

Jaké gourmet novinky můžete ochutnat v námi vyselektovaných barech a restauracích? Časopis Estate přináší pravidelné gastronomické tipy v Praze i celém Česku.

V plechu

Dát si po práci drink s kolegy nebo přáteli a nechat starosti na zítra. Rituál, který přestal být samozřejmostí, se snaží provizorně nahradit a jeho návrat přivolat spolupráce pražské mixologické stálice, baru Public Interest, s českou módní značkou PBG Studio, která vyniká na poli zpracování italské kůže do designových doplňků. Nyní se právě kůže objeví i na plechovkách ‚drinků s sebou‘ z produkce Public Interest. Limitovaná edice růžových drinků v bílém plechu nesoucí název Powder Rose představuje první fashion drink v nabídce podniku. V receptuře hraje prim vodka infuzovaná zázvorem, doplněná o čerstvou limetovou šťávu a aromatickou rose lemonade. Součástí balení je klíčenka od značky PBG Studio v pudrově růžovém nebo černém provedení. K dostání na e-shopu Public Interest.

Gourmet sezona na Čertově břemeni

Golfový klub Čertovo břemeno u jihočeské Jistebnice si pro letošní letní sezonu připravil speciální gourmet seriál. Na programu tematických letních víkendů plných chutí a zážitků je třeba Seafood gril a Gin&tonic party, přičemž o jídlo se v rámci uvolněného dlouhého odpoledne postará expert na dary moře Martin Rada a o drinky českobudějovická legenda, bar Žlutá ponorka. V nabídce bude téměř dvacet druhů ginu a široká škála toniků. Součástí akce, jež je plánována na první červencový víkend, bude i bourání tuňáka. Na první srpnový den, neděli, přijal pozvání na Čertovo břemeno jeden z nejuznávanějších českých šéfkuchařů, Jan Punčochář. Své menu naservíruje hostům formou degustace, k níž doladí vinné párování zkušený sommelier Vojtěch Matějka z VinoVinoVino. Dále jsou na Čertově břemeni v plánu třeba víkendy věnované lanýžům z Alby, zvěřině nebo rakouské kuchyni a jako grilmaster se tady představí také Marek Fichtner. 

Brainhack 

Žádný cukr ani umělé chemikálie, pouze čistá energie pro mozek. Tak zněly hlavní cíle kultovního brněnského uskupení Lidi z Baru, když se moravští (nejen) nápojoví mágové rozhodli vytvořit první český brainhack drink, Osmičku. Jan Vlachynský, zakladatel projektu Lidi z Baru, sám sebe označuje za brainhackera – člověka, jehož touhou je posouvání limitů vlastního mozku pomocí různých nástrojů, přístrojů a doplňků stravy. Hrst kapslí s účinnou látkou, brýle opatřené filtrem modrého světla, kyslíkový koncentrátor nebo infralampa. To všechno jsou pomůcky, které každodenně používá k optimalizaci svého mentálního výkonu. Právě z ambic po doplnění vyjmenovaného arsenálu se zrodila Osmička, drink obsahující osm funkčních ingrediencí a slibující osm hodin flow a soustředěnosti. Cesta od nápadu až ke žlutobílým plechovkám v lednici trvala rok a konečný recept vzešel z metody pokus-omyl. Základem Osmičky je stimulující výluh z čajů matcha a sencha, který spolu s guaranou dodává nápoji 141 mg přírodního kofeinu. Drink neobsahuje ani gram cukru, jako zdroj energie místo něj slouží MCT olej. Další čtveřice látek – korálovec ježatý, citikolin, L-tyrosin a vitaminový B-komplex – dohromady zlepšuje kognitivní funkce mozku, pozornost a paměť a zmírňuje následky stresu i spánkové deprivace. Zkrátka brainhack. K dostání na e-shopu zazracnaosmicka.cz, kde najdete také brainhackerský blog.

Text: Jitka Krulcová, Foto: Archiv

Tyto stránky používají cookies. Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s jejich používáním.