kliknutím aktivujete zoom
načítám...
Nenašli jsme žádné výsledky
otevřená mapa
Pohled Cestovní mapa Družice Hybridní Terén Moje lokace Celá obrazovka Předch další

0 Kč - 50 000 000 Kč

Další možnosti vyhledávání

0 Kč - 100 000 Kč

Další možnosti vyhledávání
Našli jsme 0 Výsledek. Zobrazit výsledky
pokročilé vyhledávání

0 Kč - 50 000 000 Kč

Další možnosti vyhledávání

0 Kč - 100 000 Kč

Další možnosti vyhledávání
našli jsme 0 Výsledek

Estate.cz » Lifestyle » Estate Lifestyle » Kypr, ostrov bohyně

Kypr, ostrov bohyně

Kypr
Foto: Pixabay
Místo spojené se zrozením bohyně Afrodity nelze nemilovat. Laskavé slunce zalévá Kypr hřejivými paprsky tři sta dní v roce. Říká se mu také Karibik Středomoří. Najdeme tu jedny z nejkrásnějších pláží Evropy, dokonalé potápěčské lokality, golfová hřiště světové kvality. Leží tu ale i zapadlé vesničky disponující tou nejvzácnější komoditou. Časem. Můžete ho mít i vy. Nalaďte se na kyperské slow living.

Kypr je znám jako Afroditin ostrov. Bohyni lásky tady bylo zasvěceno pět chrámů. V Pafosu, jenž býval hlavním městem ostrova, stál ten nejvýznamnější. Kupodivu nebyla jeho středobodem socha Afrodity, ale černý kónický kámen, který kněžky potíraly vonnými oleji, pálily kolem něj růže a myrtu. Symboly bohyně byla holubice a granátové jablko, kdy stromy jimi obsypané dodnes nejsou na Kypru výjimkou. Stejně jako v Praze je povinnou turistickou zastávkou Karlův most, návštěvník Kypru nemůže opomenout Afroditinu zátoku neboli Petra tou Romiou, kde se podle řecké mytologie Afrodita zrodila z mořské pěny.

Bylo by krásné vidět její sochu vycházející z moře. Chce to ale trochu představivosti. Bohyni lze hledat v kamenném výběžku vystupujícím z mořské hladiny, pozor ale na koupání. Silné mořské proudy jsou zde stejně nevyzpytatelné jako sama láska. V Pafosu, městečku zapsaném na seznamu UNESCO, nelze antickým bájím ani historii uniknout. Jsou všudypřítomné, stejně jako vzduch vonící mořem a sluncem.

Britské dědictví

Po Sicílii a Sardinii je Kypr třetím největším ostrovem ve Středomoří, má strategickou polohu mezi Evropou, Asií a Afrikou. Právě to je jeho výhoda a zároveň prokletí, protože historicky se vždy našla velmoc, která z ní chtěla těžit. Jméno ostrovu nedaly cypřiše, ale měď (lat. cuprum), která se tu začala těžit již v době 3500 př. n. l. a přinesla mu hospodářský rozkvět.

Kypr byl dlouho britskou kolonií, nezávislost získal až v roce 1960. Zadarmo to nebylo. Angličané svobodu Kypru podmínili držením vybraných území na ostrově, která jim dodnes slouží jako vojenské základny, a to na dobu neurčitou a bezplatně. Na nejvyšší hoře ostrova, Olymposu (1952 metrů) trůní radar britské armády připomínající golfový míček. A co „stará dobrá Anglie“ Kypru dala? Vybudovala zde silnice, pošty a živou připomínkou britského dědictví je jízda vlevo.

Keře eukalyptů se tady také neobjevily náhodou. Vysadili je Britové, aby vysušili bažiny, zbavili se komárů a tím pádem malárie. Ze všeho nejvíc ale Britové vtiskli ostrovu řád a funkčnost, výbavu, která Kypru pomohla ekonomicky ustát období řecké ekonomické krize. Kyperská duše ale není umírněná, překypuje životem, kterého si chce užít plnými doušky.

Foto: Pixabay

Meze nezná mezí

Nejen Francouzi, ale i Kypřané ovládají své umění žít – a bez dobrého jídla se to neobejde. Kyperská gastronomie je bohatá a vydatná stejně jako historie ostrova. Vyrazte do restaurace na meze a pochopíte. Slovo pocházející z turečtiny je výrazem pro výběr jídel podávaných jako předkrmy. Takové tapas na opulentní kyperský způsob.

Rozlišují se dva základní druhy meze, masové a rybí. Standardně se meze pohybuje mezi patnácti až dvaceti chody, můžete se ale dostat až na padesát pokrmů! Meze není jen jídlo. Jedná se o společenskou událost, kdy se jí, pije, diskutuje. A trvá to dlouho. Meze slouží jako dobrá průprava k adaptaci na kyperský slow life. O Kypřanech koluje vtip. „Kolik židlí potřebuje kyperský Řek, aby si vypil kávu?“ „Sedm. Jednu, na kterou si sedne. Druhou, na niž položí kávu. O třetí si opře hůlku, na čtvrtou dá klobouk, na pátou přehodí kabát, na šestou…“ Podstatou je řešit věci vlastním tempem a nepřicházet kvůli spěchu o běžné krásy dne.

Navzdory tomu, jak místní jídlo milují a zakládají si na čerstvosti a kvalitě surovin, michelinská hvězda ještě nad Kyprem nezazářila. Nejblíže jí budete v restauraci Vivaldi by Mavrommatis v hotelu Four Seasons v Limassolu specializující se na vybranou středomořskou kuchyni. Jméno odkazuje na Andrease Mavrommatise, kyperského kuchaře, který svým kulinářským uměním oslnil i Paříž, kde jeho restaurace hvězdičku získala. V restauraci Vivaldi na kyperské půdě se vaří podle Mavrommatisových receptur. Každoročně boduje jako nejlepší hotelová restaurace na ostrově. V roce 2019 získala ocenění La Toque d´Or  – zlatou kuchařskou čepici – a v budoucnu na ni ještě nějaké vavříny jistě čekají.

hotel
Foto: Vivaldi

Zlato barvy jantaru

V muzikálu Noc na Karlštejně představuje Waldemar Matuška postavu kyperského krále Petra I., který přijel do Čech na pozvání Karla IV. Jako dar přivezl svému hostiteli víno. Na tom by nebylo nic zvláštního, pokud by se nejednalo o commandarii. Tímto slaďounkým vínem jantarové barvy si na své kyperské svatbě připíjel v roce 1191 anglický král Richard I. Lví srdce. Měl tehdy pronést slavnost větu o „víně králů a králi vín“. Ostrov následně prodal řádu templářských rytířů, kteří o tento tekutý poklad dál pečovali a dodávali víno na dvory evropských panovníků. Pěstování vína na Kypru má tradici, jejíž kořeny sahají až pět tisíc let hluboko do historie. Ve svém díle ho oslavoval Homér i další velcí muži antiky.

Unikátní nápoj může vzejít pouze ze starobylých odrůd Xynisteri (bílá) a Mavro (modrá). Po sklizni se hrozny suší čtrnáct dní na slunci, aby z nich odešla přebytečná voda a po vylisování zbyl pouze vysoce koncentrovaný extrakt. Následuje letitý odpočinek v dubových sudech, které se ukládají vertikálně. Posouvají se podle doby zrání s tím, že se lahvuje pouze nejstarší ročník.

Commandaria je považována za nejstarší pojmenované víno, které se stále vyrábí. Na ostrově se můžete vydat po vinných cestách a objevovat moderní vinařství, ale i vesničky, kde vína vznikají tradičními postupy ověřenými generacemi předků. Na jižních svazích pohoří Troodos leží nejvýše položená vinařská oblast v Evropě. Mísí se zde vápencová půda, mírné zimy, jarní deště a horké středomořské slunce, které nechá hrozny dozrát do plné chuti. V tomto prostředí se rodí vína butikového vinařství Lambouri Winery, jehož historie pamatuje již 350 let. Sídlí ve vesničce Platres v nadmořské výšce 1128 metrů. Jeho chloubou je výroba moku Commandaria tradiční metodou, Commandaria Vintage z produkce Lambouri pak patří k nejoceňovanějším vínům nesoucím toto označení původu.

Foto: Pixabay

Maximální chuť Středomoří

Pokud by se bohové rozhodli sestoupit z Olympu, klidně by se mohli ubytovat v luxusním resortu Anassa ukrytém jako sladké tajemství mezi zelenými kopci na okraji národního parku Akamas. Resort je koncipován jako byzantská vesnice zahrnující hotelové pokoje, plážové suity nebo majestátní vily. V každém detailu je skryto kouzlo Středomoří. Anassa je starořecký výraz pro královnu. Královský pocit zažijete i v hotelovém SPA, které v roce 2020 získalo ocenění nejlepší hotelové SPA na Kypru. Jeho specializací je thalassoterapie. Tato léčebná metoda má svůj původ v antickém Řecku, využívá blahodárné účinky moře v kombinaci s mořskými produkty, jako je sůl, písek či řasy.

Wellnessové oáze dominují římské sloupy a velký vnitřní bazén, v tomto prostoru zasvěcenému péči o tělo a ducha můžete zapomenout na stres všedních dní. Dovolte si luxus prostého bytí v daném okamžiku. Můžete se toulat po kamenných cestách a objevovat kouzlo zahrad, potápět se nebo se plavit po vodách Středozemního moře. Poznávat skalnaté pobřeží, odlehlé zátoky a vesničky, kde se nikam a na nic nespěchá.

hotel
Foto: Anassa

Kdyby bohové hráli golf

Klima, které panuje na Kypru, je požehnáním nejen pro vinaře, ale také pro hráče golfu, kteří se této kratochvíli mohou na ostrově oddávat téměř celý rok. Přestože golf nemá na Kypru dlouhou tradici, v okolí Pafosu se nacházejí čtyři špičková hřiště navržená architekty zvučných jmen. Aphrodite Hills s designérským rukopisem Cabella B. Robinsona se řadí mezi nejlepší hřiště nejen na ostrově, ale i v celém Středomoří. Jako zatím jediné na Kypru získalo prestižní ocenění PGA National Cyprus a v roce 2018 vybojovalo titul The European Golf Resort of the Year. Leží mezi olivovníkovými háji a jezery, dramatičnost mu dodává rokle, která ho rozděluje na dvě roviny. Pokud by bohové hráli golf, zvolili by Aphrodite Hills, nebo by raději odpalovali na Minthis Hills, nejstarším ostrovním hřišti?

Když kyperský developer Elias Eliades poprvé navštívil Minthis, byl uchvácen tímto nádherným místem, kde genius loci tvoří příroda spolu s historickým prostředím. Minthis se nachází v nadmořské výšce 550 metrů mezi ovocnými sady v areálu kláštera z 12. století. Fairwaye osmnáctijamkového hřiště jsou lemovány vinnou révou a ovocnými stromy s výhledy na pohoří Troodos. V tomto oceňovaném projektu se elegantně snoubí příroda a historické kulisy spolu s moderním resortem. Náleží k němu rezidence, suity a vily, jejichž majitelé se stanou součástí komunity v naprosto unikátním prostředí.

Po architektonické a designové stránce je Minthis Hills dílem Woods Bagot, jednoho z největších architektonických studií světa. Za návrhem špičkového golfového hřiště stojí známé britské duo Mackenzie & Ebert, jejichž prioritou je vytvářet hřiště harmonizující s okolní krajinou. Filozofie developerského projektu se opírá o stoicismus, nejvlivnější směr helénistické filozofie, vybízející k životu v souladu s přírodou a okolním vesmírem. Nejen v Minthis Hills, ale i na celém Kypru lze tuto životní filozofii naplňovat bez nejmenší známky námahy.

Autor: Barbora Slavíková Literová

Galerie

Foto: Pixabay, Vivaldi, Anassa

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Čtěte také

BYZNYS & REALITY
LIFESTYLE
ROZHOVORY
ARCHITEKTURA & DESIGN
NABÍDKA NEMOVITOSTÍ
Estate Awards
O portálu
O magazínu Estate
Reference
Premium Media Group
Kontakt
Všeobecné obchodní podmínky
Zásady ochrany osobních údajů
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Sociální média

© 2021 All rights reserved​

Made by RomanJelinek.cz | full servisová marktingová agentura

Porovnejte nabídky