Lifestyle

Gourmet news: Čokoláda s chlebem i nová kuchařka

Gourmet news: Čokoláda s chlebem i nová kuchařka
26.8.2021

Přinášíme vám aktuální novinky nejen z oblasti developmentu a byznysu, ale i lifestylu a gourmetu. V něm nás aktuálně zaujala nová česká kuchařka nebo čokolády s neobvyklými příchutěmi.

Víno, chleba a whisky

Brněnský čokoládový brand Ajala, který se specializuje na výběrovou produkci podle filozofie Bean to bar, představil tři nové kreativní příchutě, a sice čokoládu s whisky, vínem a chlebem. Varianta s názvem Víno překvapí ovocnou svěžestí, voní po višních, a kromě tónů letního ovoce v ní objevíte i chuť sladké smetany a mléka. Mléko přitom Ajala neobsahuje, kombinace výběrových kakaových bobů a vína ho však umí připomenout. Stopy vína se do čokolády dostávají díky maceraci kakaových bobů v naturálním víně Dominus z vinařství Domin & Kušický. Novinka s nejextravagantnějším názvem, a to Chleba, integruje ingredienci, jež jí dala název, v sušené podobě. Kromě sušeného žitného chleba je do receptury přidáváno ještě lahůdkové droždí, sůl a špetka kmínu. Poslední novinka, chuťově dokonale vyvážená čokoláda Whisky, zdaleka nepotěší jen příznivce kvalitní skotské. Tóny jako kouř a ovocné dřevo, které vyhledávají milovníci whisky po celém světě, se totiž s čokoládou perfektně doplňují. Základem je jemná smetanová a sladká chuť, se kterou příjemně kontrastují tóny kouřové skotské.

Z ohně a vášně

Po třech letech úspěchu gourmet campu Fuego vydal jeho spoluzakladatel, šéfkuchař Marek Pavala své originální recepty knižně. Fuego kuchařka obsahuje kromě podrobného popisu cest k vytvoření delikates z ohně a kouře také řadu univerzálních kulinářských rad a tipů. Na 100 receptů v obsáhlé publikaci s působivým obrazovým doprovodem je sice primárně určeno k přípravě v přírodě, principy v nich popsané jsou ale snadno aplikovatelné i v pohodlí domácí kuchyně. Část kuchařky o 355 stranách je věnována mixologickým recepturám od nestárnoucích klasik po Pavalovy originální variace.

FreshOnly

Zázvor, kajenský pepř a citron. To jsou tři hlavní ingredience, které najdete v každém produktu základní řady FreshOnly. Jak název napovídá, čerstvost je jednou z hodnot, na něž zakladatel a majitel značky Bohumil Gardavský nedá dopustit. Výroba shotů probíhá metodou cold press a obejde se bez konzervantů a pasterizace, které by uměle prodlužovaly trvanlivost produktu. „Většina shotů na trhu obsahuje vysoký podíl jablečné šťávy, ale já chtěl vytvořit opravdový životabudič s intenzivní chutí. Vybalancovat poměry zázvoru, citronu a pepře nebylo nic snadného,“ popisuje Bohumil Gardavský. Nabídku zázvorových shotů FreshOnly tvoří čtyři příchutě. Vlajkovou lodí je Ginger Shot Original, postavený pouze na zázvoru, citronu a pepři, dále si můžete dát Ginger Shot Beet s přídavkem červené řepy a aloe vera, Ginger Shot Celery doplněný o řapíkatý celer a spirulinu a konečně Ginger Shot Black s aktivním uhlím. 

Text: Jitka Krulcová, Foto: Archiv

Tyto stránky používají cookies. Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s jejich používáním.