Některé nápady se nerodí v kanceláři, ale u sklenky vína. Tak vzniklo i VINO, vinárna v srdci Brna, která do města přináší chuť a atmosféru pravého Španělska. Myšlenka se zrodila z lásky k vínu, k lidem a k okamžikům, které se neženou nikam dál – jen se prostě žijí.
Majitelé strávili roky cestováním po španělských vinicích, tapas barech a malých městech, kde se každý večer mění v malý svátek. Chtěli tenhle pocit přenést i do Brna – vytvořit prostor, kde se lidé zastaví, otevřou láhev a zapomenou na svět venku.
Adam vyrůstal obklopen vínem už od dětství. Díky svému otci Jindřichu Zouharovi, zakladateli společnosti Bonovino, se dostal do srdce španělské vinařské kultury – do měst jako San Sebastián nebo Bilbao, kde se tradice pintxos a tapas předává z generace na generaci. „Byl jsem fascinován jednoduchostí těchto malých pokrmů, které v sobě nesou chuť moře, slunce a přátelství. Každé sousto, každá sklenka vína tam má svůj příběh,“ vzpomíná.
Když potkal Daniela, který sdílel stejnou vášeň, bylo rozhodnuto. Otevřít bar, kde se bude žít naplno – kde víno není jen nápoj, ale způsob, jak se spojit. „Chtěli jsme místo, kde nikdy nekončí zábava, kde se lidé smějí a potkávají. A i kdyby to nevyšlo, říkali jsme si, že to aspoň bude stát za to – bude to krásná vzpomínka,“ dodává s úsměvem. Nápad vznikl u druhé skleničky a za 14 dní se VINO otevřelo pro své první hosty. Během rekonstrukce 24/7 padlo 62 lahví dobrého vína. Tyto lahve jsou dodnes vystaveny v baru jako memento, co vše je možné, když je vůle a skvělý nápad.
Dnes ve VINO najdete atmosféru, kterou jinde v Brně nezažijete. Na baru se střídají desítky pintxos a tapas, které majitelé osobně ladí k vínům z celého Španělska. Od křehkých krevet s domácí signature mayo, přes šťavnaté steaky z grilu, až po tradiční speciality jako Jamón Ibérico z Castilla y León nebo ančovičky Codesa z malé rybářské vesničky Laredo. Nabídka jídel se neustále obměňuje – stejně jako ve Španělsku, kde má každý den svou chuť a rytmus.
Základem všeho je samozřejmě víno. Nabídka se tvoří díky osobním vztahům s vinaři, kteří do Brna přivážejí nejen své lahve, ale i příběhy. Degustace vedené samotnými vinaři – jako například rodinou Coloma z Extremadury – jsou zážitkem, který propojuje hosty s místy, odkud víno pochází. V portfoliu najdete svěží bílá vína z Galicie, elegantní Cavu z Katalánska i robustní červená z Rioji a Ribera del Duero.
Na Dominikánské ulici, jen pár kroků od rušného centra, se ukrývá místo, kde se zastaví čas. Za dveřmi VINO vás čeká útulný interiér, hudba, smích a sklenky, které se nikdy nedolévají napůl. Každý večer tu má vlastní příběh – o přátelství, chuti a radosti ze života.
„Doufáme, že u další degustace budete i vy,“ říká Adam a Dan s úsměvem. „Protože to nejhezčí na víně je, že se o něj můžete podělit.“
✨ Víno. Kousek Španělska v srdci Brna. Místo, kde se žije pomalu, ale naplno.





