kliknutím aktivujete zoom
načítám...
Nenašli jsme žádné výsledky
otevřená mapa
Pohled Cestovní mapa Družice Hybridní Terén Moje lokace Celá obrazovka Předch další

0 Kč - 50 000 000 Kč

Další možnosti vyhledávání

0 Kč - 100 000 Kč

Další možnosti vyhledávání
Našli jsme 0 Výsledek. Zobrazit výsledky

Estate.cz » ARCHITECT+ » Telegraph: Platforma umění, práce a kreativity

Telegraph: Platforma umění, práce a kreativity

Telegraph
Foto: Kiva
Majitel Robert Runták si budovu bývalé továrny na telegrafy pořídil koncem roku 2015. Jeho prvotním záměrem bylo vybudovat v ní prestižní uměleckou galerii. Jak už to tak bývá, procházejí všechny projekty vývojem a nevyhnulo se to ani Telegraphu. Představa o galerijním provozu byla průběžně doplňována a zase osekávána o různé funkce: hostel, fotoateliér a řemeslná dílna, design shop atp. Až se návrh ustálil na současné podobě: galerie, cowork, kavárna, univerzální sál, který se dá využít jako zasedačka i jako kino, ateliér a rezidenční byt pro umělce a loft.
  • Místo: Olomouc
  • Investor: Robert Runták
  • Autor: Lukáš Blažek / Ječmen studio
  • Spoluautoři: Eva Blažková, Vojtěch Jemelka
  • Spolupráce: Anna Pospíšilová, Lucie Vyhlídalová
  • Realizace: 2020
  • Foto: Kiva

Autorská zpráva

Budova Telegraphu je torzem zmizelého areálu továrny na telefony a telegrafy Roberta von Liebena. Idea investora byla využít spící objekt pro vystavování obrazů ze své sbírky. Původní objekt je zvenku památkářsky zachován, ale s novou strukturou na fasádě. Zachovali jsme původní princip etážové výroby – každé patro je jiné (funkcí i designem). Veškeré zázemí se odehrává v jedenapůlmetrovém konstrukčním modulu – do domu je vložena stěna „žiletka“ z červených akustických cihel, která odděluje schodiště a nový provoz. Je viditelná, neomítnutá.

Galerie musela být striktně na terénu, blízko k lidem. V dalších patrech je coworkingové centrum, kavárna s terasou, multifunkční sál, byt pro rezidenčního umělce a loft v nástavbě. Na fasádě přízemí je legální graffiti – Telegraph se snaží vystupovat i vně a vtahovat kolemjdoucí.

Coworkingové centrum je hybrid mezi volnou kancelářskou krajinou a samostatnými kancelářemi. Po obvodu je prosvětlen ze tří stran. V hloubce dispozice je „chilloutová“ zóna a zasedací místnost, dále telefonní budky a jednací boxy. Vnitřní schodiště je propojení coworkingu a kavárny.

Kavárna díky dobrému jídlu, mixu funkcí a atraktivitě programu funguje i ve třetím podlaží. Z kavárny je přístupný multifunkční sál (kino) se zázemím produkce. V tomto podlaží je i byt s ateliérem hostujícího umělce. Zde končí původní budova.

Celá nástavba je jiný svět. Původní dům – střih – nástavba. Dole kvalitní prostředí pro práci a občerstvení vs. kvalitní prostředí pro slavnostní pobyt a dobrou „párty“ – extrakt zásadních momentů z typologie vily.

Loft v nástavbě je bytem pro milovníka umění, odkazuje na salon měšťanských bytů konce 19. století, tvarem je to ale jednoduchá ocelová stavba jako při rozšíření továrního provozu. Vše vyrůstá z podlahy, prostor je zde jevištěm dění. Z ochozu v převýšeném prostoru pak pozorujete obrazy na jevištních tazích. K dispozici je též zahrada a paluba na střeše.

Autor: Lukáš Blažek / Ječmen studio

Galerie

Foto: Kiva

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Čtěte také

BYZNYS & REALITY
LIFESTYLE
ROZHOVORY
ARCHITEKTURA & DESIGN
NABÍDKA NEMOVITOSTÍ
Estate Awards
O portálu
O magazínu Estate
Reference
Premium Media Group
Kontakt
Všeobecné obchodní podmínky
Zásady ochrany osobních údajů
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Sociální média

© 2021 All rights reserved​

Made by RomanJelinek.cz | full servisová marktingová agentura

Porovnejte nabídky