kliknutím aktivujete zoom
načítám...
Nenašli jsme žádné výsledky
otevřená mapa
Pohled Cestovní mapa Družice Hybridní Terén Moje lokace Celá obrazovka Předch další

0 Kč - 50 000 000 Kč

Další možnosti vyhledávání

0 Kč - 100 000 Kč

Další možnosti vyhledávání
Našli jsme 0 Výsledek. Zobrazit výsledky

Estate.cz » Lifestyle » Estate Lifestyle » Alcron Restaurant: Hrátky se zeleninou a rybami

Alcron Restaurant: Hrátky se zeleninou a rybami

restaurace
Foto: Almanac X Prague
Hotel i restaurace v pražské Štěpánské ulici výrazně omládly. Šéfkuchařka Eliška Hromková dává velký prostor zelenině a hravým detailům.

Svět se mění a s ním i proslulý hotel nedaleko Václavského náměstí, který loni oslavil devadesát let své existence. V roce 1932 jej vybudoval architekt, investor a hoteliér Alois Krofta. Název noblesního hotelu Alcron vybaveného v tehdejší době nevídanými technologiemi poskládal z písmen svého jména a příjmení. Těžko říct, jak by se mu zamlouvalo přejmenování jeho dítěte na Almanac X Prague. Útěchou by mu snad bylo, že pro místní to vždycky bude jen Alcron.

Hotel nezměnil jen jméno. Prošel rozsáhlou rekonstrukcí, která se výrazně dotkla i hotelových restaurací. Původní luxusní intimní Alcron Restaurant s ikonickou tapetou, pro který v roce 2012 získal šéfkuchař Roman Paulus se svým týmem michelinskou hvězdu a držel ji až do udílení ocenění v roce 2018, je minulostí. Restaurace, která pojala dvacet čtyři hostů, je momentálně vyklizená a čeká na své budoucí využití. Podle informací, které nám poskytla obsluha, by se v ní snad už příští rok mělo opět podávat jídlo. Koncept ale zatím jasný není.

Název Alcron Restaurant teď nese velká hotelová restaurace, donedávna provozovaná jako La Rotonde. I její interiér doznal změn, nad hlavami hostů však stále svítí nádherné křišťálové lustry, které k La Rotonde odedávna patřily. Právě v této restauraci se roky pořádaly populární víkendové brunche, jejichž obnovení je také v plánu, ale zatím bez jasnějších obrysů. Jisté je, že těsně před dokončením je prostorná zahrádka, která na restauraci přímo navazuje, a tak s teplejším počasím přijde i možnost poobědvat či povečeřet al fresco.

Mladá krev

Interiér hotelu i restaurace po rekonstrukci neztratily nic na své eleganci. V čele kuchyně stanula mladá ambiciózní šéfkuchařka a od 1. března se v Alcronu opět vaří na plné obrátky. Eliška Hromková vystřídala na pozici šéfkuchaře Lukáše Hlaváčka, který se do Česka vrátil ze zahraniční, ale pandemie covidu mu překazila jeho plány nejen v Alcronu, ale ještě před ním i ve finediningové restauraci Papilio ve Vysokém Újezdu. Když ani rekonstrukce hotelové restaurace nespěla k brzkému konci, přešel nakonec do Terasy U Zlaté studně. Tím se uvolnila významná šéfkuchařská pozice, které se Eliška chopila s odvahou, zahraničními zkušenosti v Michelinem oceněných restauracích a odhodláním ukázat, že žena v kuchyni nepatří jen do cukrárny nebo na studenou kuchyni. První měsíc provozu ukázal, že volba šéfkuchařky byla správná.

Přitom se Eliška Hromková původně chtěla stát architektkou. Po dvou letech studia na ČVUT ale svou volbu přehodnotila, dálkově se vyučila v oboru kuchař-číšník a současně vystudovala ekonomiku podniku na Vysoké škole technické a ekonomické, aby jednou dokázala svůj podnik manažersky vést. Náhodě neponechala ani praxi a na zkušenou se vydala do restaurací oceněných průvodcem Michelin. Začínala v německém Haltern am See v restauraci Ratstuben a poté se přestěhovala do Kodaně. V kuchyni další restaurace s michelinskou hvězdou Kiin Kiin viděla vládnout sebevědomou thajskou šéfkuchařku Dak Wichangoen, má tedy dobrou představu o tom, jak zvládnout často převážně mužský kolektiv kuchařů.

Její poměrně lehké moderní menu postavené na středoevropských sezonních surovinách, ve kterém hraje prim zelenina, má potenciál přilákat do Alcronu mladé místní hosty, kteří hotelové restaurace zrovna nevyhledávají. Aktuální menu čítá dvanáct položek, přičemž zastoupení masa je v podstatě okrajové. V hlavní roli je zelenina a ryby. Topinambur se dokonce probojoval i mezi dezerty. Vybírat můžete standardně à la carte nebo zvolit degustační menu, které je průřezem celou nabídkou.

jídlo
Foto: Almanac X Prague

Lehce a hravě

Koncept restaurace je postaven na principu plant-forward. Přednost na talíři tedy dostávají kreativně zpracované suroviny rostlinného původu. Mezi předkrmy najdete pórek v několika podobách včetně prachu a pórkové omáčky s brambory a smetanou, kterému sekundují nakládané houby shimeji. Z hlavních chodů nás zaujal pečený celer s hlívou ústřičnou doplněný nakládaným celerem, popcornem z pohanky s omáčkou na bázi pohankového misa od českých Kojibakers. Nakonec ale zvítězilo pečené uzené zelí proložené vrstvami pastinákového pyré na hnědém másle s praženými vlašskými ořechy, štědrou porcí bylinek a lehce kyselkavou bearnskou omáčkou.

Z rybích chodů nás bavil nádherně servírovaný předkrmový sumec v podobě carpaccia s tenkými plátky čerstvé ředkve i ředkve nakládané nakyselo s výrazným citrónovým gelem, který jemnou rybu skvěle oživoval, s tymiánovým olejem, lichořeřišnicí a dalšími mikrobylinkami. Candáta servírovaného jako hlavní chod s dýní, dýňovým pyré, omáčkou beurre blanc zase zábavně doplňovaly drobné kousky křupavé kuřecí kůže a omáčka z černého česneku. V každém ochutnaném jídle byl nečekaný drobný detail, který ho pozvedal o stupínek výš. Pro úplnost je třeba zmínit, že červené maso se v nabídce objevuje pouze v podobě jelena s řepou a lesními plody v jednom z hlavních chodů.

Na kávu do Alcronu

Pečlivost věnovaná předkrmům a hlavním jídlům nechyběla ani dezertům. Tečku s názvem topinambur zkrátka nešlo vynechat. Precizně připravená tartaletka s kopečkem jemné zmrzliny vypadala na první pohled a snad i ochutnání docela obyčejně. To nejlepší se totiž skrývalo až na dně křupavého korpusu. Tenoučká vrstva lískooříškového krému a na ní další tenoučká vrstva s intenzivní chutí topinamburů, které se s oříšky skvěle doplňují. Teprve ochutnání všech složek tohoto dezertu současně ukázalo jeho komplexnost a promyšlenost. Krásný a velmi dobrý byl i druhý dezert v podobě čokoládové koule s kyselkavě trpkým rakytníkovým středem na sušenkovém máslovém crumblu se sametovou zmrzlinou ochucenou tonka fazolí.

Restaurací ale změny nekončí. V čele hotelu přímo do ulice vznikla z původního salónku nová kavárna Elias Coffee Shop Prague. Název je až na lokalitu shodný s názvy kaváren v dalších hotelech sítě Almanac ve Vídni a Barceloně s tím, že další přibude letos v Záhřebu. V jednoduchém interiéru se podává výběrová káva od liberecké pražírny Nordbeans a nabídka občerstvení je čistě veganská. Kávu v jednom z kdysi nejluxusnějších pražských hotelů si teď může dovolit dát každý. Ceny totiž nepřekračují úroveň obvyklou v ostatních pražských kavárnách.

Autor: Klára Donathová

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Čtěte také

BYZNYS & REALITY
LIFESTYLE
ROZHOVORY
ARCHITEKTURA & DESIGN
Estate Awards
O portálu
O magazínu Estate
Reference
Premium Media Group
Kontakt
Všeobecné obchodní podmínky
Zásady ochrany osobních údajů
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Sociální média

© 2021 All rights reserved​

Made by RomanJelinek.cz | full servisová marktingová agentura

Porovnejte nabídky