kliknutím aktivujete zoom
načítám...
Nenašli jsme žádné výsledky
otevřená mapa
Pohled Cestovní mapa Družice Hybridní Terén Moje lokace Celá obrazovka Předch další

0 Kč - 50 000 000 Kč

Další možnosti vyhledávání

0 Kč - 100 000 Kč

Další možnosti vyhledávání
Našli jsme 0 Výsledek. Zobrazit výsledky

Estate.cz » Lifestyle » Estate Lifestyle » V čem tkví delikatesa jménem jamón?

V čem tkví delikatesa jménem jamón?

Zdroj/foto: Pixabay
Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón může chuťové pohárky provést celou degustací, stejně jako u vína, které by k této delikatese nemělo chybět. Jak se tedy zorientovat v jednotlivých jamónech tak, abyste si vybrali ten nejlepší pro vás?

Jamón serrano vs. jamón iberico

Hlavním dělítkem je druh prasat, ze kterých se sušená šunka vyrábí, ty jsou dva – jamón serrano z bílého vepře a jamón ibérco z černých iberských prasat. Jamón serrano je šunka z bílých prasat patřící do podobné kategorie jako italské prosciutto nebo portugalské presunto. Vcelku ji poznáte podle světlého kopýtka, na talíři podle světlejší barvy, tuk je více oddělen od masa a mramorování je méně výrazné. To má za výsledek jemnější chuť, která nepřetrvává na jazyku.

Naproti tomu jamón ibérico se vyrábí z černých iberských prasat a jedná se o světový unikát.  Přezdívá se jí také pata negra, podle černého kopýtka, které toto polodivoké prase má. Samotná šunka se vyznačuje intenzivní tmavou rubínovou barvou a mramorováním zdravého nasyceného tuku. Chuť tohoto jamónu je výrazná a dlouhotrvající.

Dělení jamónu ibérico

 Samotný jamón ibérco se dělí velice specificky, a to dle způsobu života a stravy prasat. Jamón ibérico de bellota je tou nejdražší a nejexkluzivnější šunkou na světě. Iberská prasata se volně pasou v dubových hájích a v období od září do února se živí výhradně žaludy. Tomuto způsobu výkrmu se říká „montanera“. Takováto šunka zraje alespoň 36 měsíců. Jamón ibérico de recebo je šunka z prasat, které během montanery nedosáhla požadované váhy a je třeba je dokrmit běžným organickým krmivem. Jamón ibérico de cebo se vyrábí z vepřů krmených běžným způsobem a zraje 24 měsíců.

TIP: Jamón ibérico de bellota, Montellano, seženete za 14 800 Kč na www.edelikatesy.cz.

Dělení jamónu serrano

U světlého jamónu je třeba kontrolovat označení původu, pouze tak máte jistotu, že je šunka vyrobena z nejvhodnějších a nejtypičtějších oblastí a splňuje přísné podmínky pro způsob a dobu zrání. Při výběru byste tedy měli hledat označení D.O. jamón de Trevélez nebo jamón de Teruel. Dále se pak dělí dle doby zrání: Paleta – přední plec, doba zrání kolem 10 měsíců, Hembra – doba zrání kolem 9-12 měsíců, Bodega – doba zrání 9-12 měsíců, Reserva – doba zrání 12-15 měsíců, Gran reserva – doba zrání 15-24 měsíců

TIP: Jamón serrano de Trevélez, Jamones se Juviles, seženete za 3 990 Kč na www.edelikatesy.cz.

Jak si tedy jamón vybrat?

 Dle chuťových preferencí si můžete zvolit mezi jemnějším serrano nebo intenzivnějším ibérico.
Kupujete-li jamón vcelku, je lepší zvolit zadní kýtu (jamón) než přední kýtu zvanou paleta, ta obsahuje méně masa a je náročnější na krájení, jelikož obsahuje kosti. V případě jamónu je pravda, že čím větší, tím lepší. Větší kus kýty s dostatečným množstvím tuku umožňuje delší dobu zrání a lepší chuťový zážitek. Nejkvalitnější jamóny se prodávají o váze kolem 8 kg.

Autor: Filip Turecký

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Čtěte také

BYZNYS & REALITY
LIFESTYLE
ROZHOVORY
ARCHITEKTURA & DESIGN
Estate Awards
O portálu
O magazínu Estate
Reference
Premium Media Group
Kontakt
Všeobecné obchodní podmínky
Zásady ochrany osobních údajů
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Sociální média

© 2021 All rights reserved​

Made by RomanJelinek.cz | full servisová marktingová agentura

Porovnejte nabídky